Sesamsnurror

0kommentarer

 

Ingredienser:

  • 0.5 pkt (25 g) jäst
  • 2 dl vatten
  • 25 g smör
  • 0.5 tsk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • ca 6 dl mjöll + lite extra mjöl till utbakningen

Fyllning:

  • 50 g smör
  • ca 2 tsk sesamfrön

Pensling:

  • 0.5 st ägg
  • 1 tsk sesamfrön

Gör så här:

  1. Ta fram smöret till degen och skär det i mindre bitar. Jag brukar lägga det på hushållspapper och skära med en vanlig bordskniv.

  2. Smula jästen i en bunke.

  3. Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Rör om med en sked så att värmen fördelar sig jämnt. Var noga med att det inte blir för varmt för då dör jästen.

    (För att veta att det är 37°C, doppa ner ett finger, när du knappt känner vattnet så är det 37°C.)

  4. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

  5. Tillsätt smöret i små klickar. Blanda i socker och salt.

  6. Häll upp mjölet i litermått (om du gräver med decilitermått kommer du ta för mycket mjöl).

    Blanda sedan i mjölet  för hand, med köksmaskin eller med elvispens degkrokar och kör tills degen är smidig, några minuter.

  7. Låt degen jäsa 10 minuter.

  8. Ta upp degen på ett bakbord och knåda in lite mer mjöl så att degen blir mindre kladdig.

    Kavla ut degen till en rektangel, ungefär lika stor som en ugnsplåt 30x40 cm.

  9. Fyllning:

    Bred på smöret och strö över sesamfrön.

  10. Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar.

  11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-40 minuter.

  12. Pensling:

    Vispa ägget lätt (om du gör en sats får du alltså ta ett ägg men hälften av det uppvispade ägget kommer att bli över, det går t.ex. bra att steka eller använda i något annat bakverk.)

    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön.

  13. Grädda ca 10 minuter, 225°C i mitten av ugnen tills bröden fått lite färg.

Kommentera

Publiceras ej